De beste bloemen voor bedreigde wilde bijen: Help de bijen en red de biodiversiteit

De Rode Lijst is een lijst van diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Deze lijst wordt opgesteld door de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) en bevat planten- en diersoorten over de hele wereld. Soorten op de Rode Lijst worden ingedeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van hun risico op uitsterven: van “kwetsbaar” tot “ernstig bedreigd.” In Nederland heeft meer dan de helft van de bijensoorten een plekje op de nationale Rode Lijst, wat betekent dat ze een groot risico lopen om voorgoed te verdwijnen. Dit is zorgwekkend, want bijen zijn onmisbaar voor de natuur en onze voedselvoorziening.

Wilde bijen zijn essentieel voor de bestuiving van bloemen en gewassen. Ze zorgen ervoor dat planten kunnen voortplanten en voedselgewassen zoals fruit en groenten kunnen groeien. Het verlies van bijen zou desastreuze gevolgen hebben voor onze biodiversiteit en voedselvoorziening. Gelukkig kun jij helpen om deze bedreigde bijen te redden door iets simpels als het planten van de juiste bloemen. In deze blog lees je alles over het belang van inheemse bloemen voor bijen, wat de Rode Lijst betekent voor wilde bijen en hoe jij vandaag nog een verschil kunt maken.

Waarom zijn bijen belangrijk voor de natuur en onze voedselvoorziening?

Bijen spelen een cruciale rol in de bestuiving van bloemen, planten en voedselgewassen. Meer dan 75% van de belangrijkste voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten, en wilde bijen zijn hierin de belangrijkste spelers. Zonder bijen zouden producten zoals appels en tomaten veel schaarser en duurder worden. Maar hun werk gaat verder dan alleen ons eten. Bijen zorgen ook voor het behoud van wilde bloemen en planten, wat essentieel is voor gezonde ecosystemen en biodiversiteit.

Toch staan de wilde bijenpopulaties wereldwijd onder grote druk. In Nederland staan 181 bijensoorten op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten. Dit betekent dat ze een groot risico lopen uit te sterven als we nu geen actie ondernemen. De oorzaken zijn divers: habitatverlies door verstedelijking, het gebruik van schadelijke pesticiden, klimaatverandering en een gebrek aan voedselbronnen door intensieve landbouw en monoculturen.

Bijensterfte: Wat gebeurt er als de bijenpopulatie verder daalt?

Bijensterfte heeft niet alleen gevolgen voor bloemen en gewassen, maar ook voor de gehele voedselketen. Zonder bijen zouden veel plantensoorten uitsterven, wat een domino-effect zou veroorzaken op andere insecten en dieren die afhankelijk zijn van die planten. Ecosystemen zouden uit balans raken, met mogelijk onomkeerbare gevolgen voor het milieu en de landbouw.

Een recent rapport van de Verenigde Naties laat zien dat het verdwijnen van bestuivers een wereldwijd verlies van €235 miljard per jaar in de landbouw zou veroorzaken. Dit betekent minder voedsel op de plank, hogere prijzen, en een grotere druk op de natuur. De tijd om actie te ondernemen is nu.

Wat kun jij doen om bijen te redden?

Gelukkig kun je met eenvoudige stappen helpen om de wilde bijenpopulatie te ondersteunen. Een van de belangrijkste acties is het planten van inheemse bloemen die bijen van voedsel voorzien. Veel wilde bijensoorten zijn namelijk gespecialiseerd in bepaalde bloemsoorten die in Nederland van nature voorkomen. Door deze bloemen in je tuin, op je balkon of in je buurt te zaaien, help je de bijen direct.

Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar welke bloemen de meeste bedreigde bijensoorten aantrekken. Op basis van dit onderzoek hebben wij een speciaal bloemenmengsel samengesteld, dat je kunt bestellen om bijen te ondersteunen. Dit zogenaamde Rode Lijst bloemenmengsel bevat inheemse bloemen die bedreigde bijen aantrekken en helpt bij het herstel van hun populaties. Lees het onderzoek van Wageningen Universiteit hier.

Hoe maak je jouw tuin bijenvriendelijk?

Naast het zaaien van inheemse bloemen zijn er nog meer stappen die je kunt nemen om jouw tuin of balkon bijenvriendelijk te maken:

  1. Vermijd pesticiden: Pesticiden, vooral insecticiden, zijn dodelijk voor bijen. Kies voor biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke oplossingen om plagen te bestrijden.
  2. Zorg voor variatie in bloemen: Zorg ervoor dat er het hele jaar door bloeiende bloemen in je tuin staan, zodat bijen constant voedsel kunnen vinden.
  3. Creëer nestplaatsen: Plaats bijenhotels in je tuin of op je balkon. Veel wilde bijen maken hun nest in kleine holletjes of tussen plantenstengels.
  4. Zorg voor water: In de zomer hebben bijen ook behoefte aan water. Plaats ondiepe schaaltjes water in je tuin zodat ze kunnen drinken zonder te verdrinken.

Doe mee en red de bijen!

Het beschermen van wilde bijen is niet alleen een taak voor natuurbeschermers en wetenschappers – iedereen kan helpen! Door vandaag nog het Rode Lijst bloemenmengsel te bestellen en te zaaien, draag je direct bij aan het behoud van bedreigde bijensoorten in Nederland. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze bijenpopulaties herstellen, de biodiversiteit behouden blijft en onze voedselvoorziening veilig wordt gesteld.

Elke bloem telt. Doe mee, plant bloemen en help de bijen. Via de onderstaande knop kun je eenvoudig het Rode Lijst bloemenmengsel bestellen.

Bestel nu het bloemenmengsel en maak vandaag nog een verschil voor de bijen en onze biodiversiteit!

Hieronder wordt de lijst weergegeven van bloemen die in het mengsel zitten:

Plantsoort Nederlandse naam Aantal wilde bijen
Bedreigde soorten Niet-bedreigde soorten Totaal aantal soorten
Taraxacum congl paardenbloem 43 64 107
Lotus corniculatus gewone rolklaver 41 30 71
Trifolium pratense rode klaver 30 19 49
Echium vulgare slangenkruid 29 25 54
Trifolium repens witte klaver 29 38 67
Centaurea jacea knoopkruid 26 22 48
Knautia arvensis beemdkroon 19 19
Brassica napus koolzaad 17 22 39
Crepis biennis groot streepzaad 15 21 36
Daucus carota wilde peen 14 37 51
Achillea millefolium duizendblad 13 25 38
Centaurea cyanus korenbloem 12 12
Lythrum salicaria grote kattenstaart 12 12
Brassica nigra zwarte mosterd 11 11
Vicia cracca vogelwikke 11 11
Campanula rotundifolia grasklokje 10 24 34
Tanacetum vulgare boerenwormkruid 10 44 54
Bellis perennis madeliefje 9 21 30
Crepis capillaris klein streepzaad 9 34 43